Sałatka makaronowa z soczewicą (4 porcje)
oferuje nam wiele wartościowych składników: zieloną soczewicę, seler naciowy, czy inne warzywa. Zawarty w niej makaron typu kokardki jest źródłem węglowodanów. Sałatka ta z pewnością zaspokoi głód największych smakoszy, gwarantując zbilansowaną dietę
Składniki

DANIE
100 g suchego makaronu kokardki
100 g zielonej soczewicy, namoczonej na noc i ugotowanej
2 duże łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
85 g rodzynek
1 łyżka posiekanej kolendry
liście sałaty, pomidory pokrojone w cienkie plastry, do podania

SOS
2 ząbki czosnku, roztarte
1 łyżeczka mielonej gorczycy
3 łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny do smaku

Wykonanie

Ugotować makaron al dente. Po odcedzeniu wody, do jeszcze ciepłego makaronu dodać soczewicę, seler, rodzynki i kolendrę. Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę. Podawać na liściach sałaty, przybrane plasterkami pomidora. Uwaga: Sałatka jest najsmaczniejsza następnego dnia, gdy makaron wchłonie smak i aromat sosu.

Zobacz więcej przepisów